top of page
1.heic

SELAMAT DATANG KE / 
WELCOME TO

File_000_edited.jpg

VISI
KAMI

Visi Persatuan Kesihatan Mental Selangor adalah untuk mempromosikan kesihatan mental sebagai akar tunjang dalam masyarakat majmuk. Ini menggambarkan perasaan kami terhadap masa depan semua rakyat Selangor pada kelangsungan kesihatan mental mereka. Kami berharap untuk melihat Selangor berkembang maju untuk menjadi sebuah negeri yang mesra, penyayang, inklusif dan komprehensif.

 

SMHA dikendalikan oleh sekumpulan sukarelawan, yang terdiri daripada doktor, profesional kesihatan mental, ibu bapa, jurulatih, penasihat undang-undang, pelajar dan individu lain yang kesemuanya percaya dengan kelebihan dalam memiliki kesihatan mental yang baik. Kami berusaha untuk mewujudkan kesedaran tentang kepentingan kesihatan mental melalui program yang memberi informasi dan penyediaan perkhidmatan sokongan kepada mereka yang memerlukan.

 

Matlamat kami adalah untuk memastikan semua rakyat Selangor mendapat bantuan dan perkhidmatan yang mereka perlukan dalam perjalanan mereka ke arah kesihatan mental yang lebih baik.

Bantu kami untuk bantu anda!

Jika anda ingin menjadi sukarelawan, menderma untuk menyokong matlamat kami, sila hantarkan e-mel kepada kami atau klik di sini.

Penaung Kami

Ahli-ahli Exco 2023 & 2024

Berita & Acara

Sila lumpuhkan sekatan iklan anda jika anda tidak dapat melihat kandungan Facebook

Dengan restu Duli Yang Maha Mulia, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj, Persatuan Kesihatan Mental Selangor berdedikasi untuk meningkatkan kesejahteraan mental semua rakyat Selangor.

 

Daulat Tuanku!

SMHA menghubungi Wakil Rakyat yang Dipilih

(seperti yang dilaporkan dalam The Star bertarikh 5 Mac 2024)

Oleh WANI MUTHIAH
 

SHAH ALAM: Persatuan Kesihatan Mental Selangor (SMHA) sedang mendekati rakyat di negeri ini melalui wakil rakyat mereka untuk menyebarkan kesedaran tentang inisiatif dan programn mereka

Setiausaha Agung Kehormat SMHA Mohan Chitran berkata pasukannya telah menubuhkan pameran di Dewan Undangan Negeri pada Selasa (5 Mac) untuk bercakap secara langsung dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

"Kami di sini untuk memberitahu mereka bahawa SMHA sentiasa bersedia untuk menganjurkan dan mengadakan aktiviti yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan mental di daerah mereka," kata Mohan. Beliau juga berkata sebahagian daripada wakil-wakilnya menerima dan menyatakan minat dalam bekerja dengan SMHA.

Menurut Mohan, kesihatan mental telah menjadi komponen penting dalam sistem penjagaan kesihatan awam kerana tekanan dan cabaran kehidupan seharian.

"Terdapat banyak tekanan yang perlu dilalui oleh orang ramai dan keadaan seperti kemurungan adalah berbahaya dan tidak mudah dikesan tanpa campur tangan pakar," tambahnya.

Ramai ibu dan isteri yang tinggal di rumah diketahui menderita dalam diam dan memerlukan campur tangan atau hanya telinga mendengar untuk mengatasi masalah emosi mereka, kata Mohan.

Itulah sebabnya penting bagi SMHA untuk mendekati kumpulan sasaran ini dan memberikan sokongan dan bantuan emosi yang amat diperlukan, katanya sambil menambah bahawa wakil rakyat adalah jalan yang ideal untuk tujuan itu.

Selain memberi taklimat kepada ADUN, pasukan SMHA juga mengedarkan risalah yang memperincikan perkhidmatan yang disediakan.

4.png

Acara-acara yang dijalankan oleh Selangor Mental Health Association

Alamat

17, Jalan Anak Gasing 6/5, 46000 Petaling Jaya, Selangor

Telefon

016-271 2730

Emel

  • Facebook
bottom of page