top of page

Hari Kesihatan Mental Sedunia, 8hb Oktober 2023, Megah Rise

Program ini disokong oleh:

292958914_102989909155082_8209910608788386751_n.jpg
Logo-Bulan-Sabit-Merah-Malaysia.png

Dalam usaha penting untuk meningkatkan kesedaran dan menekankan kepentingan kesihatan mental, Persatuan Kesihatan Mental Selangor (SMHA) menganjurkan acara  di Megah Rise Mall pada 8 Oktober 2023, menjelang Hari Kesihatan Mental Sedunia. Acara itu menampilkan barisan penceramah yang pelbagai, termasuk profesional dan individu yang berkongsi perjalanan kesihatan mental peribadi mereka.

Salah satu momen yang menonjol dalam acara itu ialah ceramah yang menyentuh hati dan sangat mengharukan oleh Puan Kim. Perbincangannya menerangkan cara kita boleh memberikan sokongan dan penjagaan kepada orang tersayang yang bergelut dengan penyakit mental.

Prof Dato Dr. Andrew Mohan Raj kemudian naik ke pentas, menawarkan pandangan tentang kerumitan kemurungan di kalangan warga tua, menjelaskan gejala tersembunyi yang boleh memberi kesan kepada kehidupan seharian mereka.

Menyimpulkan trio ceramah yang luar biasa ialah Cik Jay Shangkari, yang dengan fasih menekankan kepentingan kesihatan mental semasa zaman kanak-kanak dan pengaruhnya yang mendalam terhadap kehidupan kemudian.

Di sebalik perbincangan yang mencerahkan ini, acara Hari Kesihatan Mental Sedunia di Megah Rise Mall adalah jauh dari biasa. Ia menghimpunkan khalayak yang ramai melalui aktiviti yang menarik dan menyeronokkan, menambahkan sentuhan hiburan kepada misi hari ini untuk mempromosikan kesejahteraan mental. Termasuk penilaian kesihatan mental yang dilakukan oleh RE: Klinik Kesihatan Mental Kehidupan bersama-sama dengan pemeriksaan tanda penting oleh Eve Psychosocial Rehabilitation Centre.

Semasa kita menghampiri Hari Kesihatan Mental Sedunia pada 10 Oktober 2023, acara ini berfungsi sebagai peringatan yang kuat tentang kepentingan kesihatan mental dalam kehidupan seharian kita dan kepentingan menyokong satu sama lain dalam perjalanan menuju kesejahteraan mental.

Terima kasih khas kepada penganjur kami: SMHA dan Megah Rise bersama-sama dengan Co-organisers dan sukarelawan kami di: RE:Life Mental Health Clinic, Eve Psychosocial Rehabilitation Centre, Malaysian Red Crescent: Selangor bersama Anytime Fitness, Jal Yoga, Soeyewear dan Active cimpanzi untuk menjadikan acara itu mungkin.

Acara ini menekankan daya hidup perbualan terbuka, rangkaian sokongan dan perkhidmatan kesihatan mental yang boleh diakses kepada masyarakat. Memandangkan SMHA kekal komited dalam memecahkan stigma yang berkisar pada kesihatan mental dan untuk memupuk masyarakat yang lebih empati dan inklusif di mana mengekalkan kesejahteraan mental one’s adalah keutamaan!

bottom of page